• Resa med diabetes

    ResaMedDiabetes

    Här har vi samlat några viktiga tips och råd inför en resa med diabetes – håll till godo och var rädda om er!
    (Observera vänligen att tipsen är av ”diabetiker till diabetiker”-karaktär, och alltså inte skrivna av någon medicinskt utbildad person. Diabetes ser ut olika från individ till individ och det som fungerar för en kanske inte alls fungerar för en annan.)
     
    1. Börja i tid
    En diabetespackning är inte något man med fördel slänger ihop dagen innan resans start. Börja därför i god tid att se så att du har allt hemma, kanske är något hjälpmedel slut och beställningsvara på apoteket? Kanske har apoteket semesteröppettider? Börja hellre en vecka innan du hade tänkt, så slipper du paniken. Ska du ut och flyga är ett tips att du en tid innan avgång hör av dig till flygbolaget och ser efter om de erbjuder diabeteskost som alternativ till den vanliga flygplansmaten. Har de det kan du slippa de onödigt många, snabba och svårkontrollerade kolhydrater sådan mat annars vanligtvis innehåller – och faktiskt få mycket godare mat!
    2. Planera din packning
    Fundera ut vad du kommer behöva ha med dig på resan, och dubbla sedan det. Då har du, i mitt tycke, tillräckligt med marginal ifall något skulle gå fel. Samla allt du ska ha med på köksbordet för att dubbelkolla att allt är med.
    3. Packa smart
    Packa med manualer eller kopior av manualer till de hjälpmedel du inte kan utan och innan, samt extra mätare, sprutor och/eller insulinpump. Har du pumpbehandling kan du höra av dig till pumpföretaget och se om de har möjlighet att låna en resepump – en tjänst som många pumpföretag erbjuder.
    4. Packa tight
    Du kommer inse att det blir ett litet berg med diabetesutrustning, och då är nästa utmaning att packa allt så tight du kan. Försök göra dig av med onödigt skrymmande förpackningar, och paketera om i nya lådor eller påsar.
    5. Skaffa ett reseintyg
    Om du talar med din diabetesläkare, skriver han eller hon gladeligen ut ett reseintyg till dig. Ett reseintyg är ett vanligt A4-papper där det står att du har diabetes, att du behöver dina mediciner och hjälpmedel under flygresan och att de därför är okej att ta med genom securityn. Det är väldigt sällan säkerhetsvakterna eller flygpersonalen faktiskt ber om att få se på detta papper, men om de skulle vilja ha en extra säkerhet utöver de hjälpmedel du kan visa upp kan en obehaglig diskussion uppstå om du inte bär det med dig.
    6. Dela upp packningen
    När du flyger, ska du aldrig skicka dina diabeteshjälpmedel i det incheckade bagaget. Det är bagage som utsätts för låga temperaturer, som hanteras oförsiktigt och som i värsta fall kan komma på villovägar. Packa därför i handbagaget. Se även till att dela upp din diabetespackning i så många handbagage som möjligt – även dessa kan det hända icke förutsebara saker med. Ta gärna ett par kopior på ditt reseintyg och lägg med respektive packningsladdning.
    7. Reserver och ”om-ifall-att-mat”
    I många länder är det svårt att få tag på samma eller liknande mat som du är van vid här hemma. Är man på semester ruckas även mattiderna på något, och rutinerna ser inte likadana ut. Därför kan det vara bra att packa med små matreserver utöver det druvsocker du (såklart!) har lagt ner. Ett tips är bars av olika slag (protein, raw…), kex eller knäckebröd. Något som du kan ta med igenom securityn och ha med på planet, men som även skulle klara av några dagar i resväskeklimat.
    Ni som är vana vid att läsa kolhydratsinnehåll på näringsdeklarationen i ”gram per 100 gram-format”, ska även vara medvetna om att alla länders innehållsförteckningar inte ser ut på det sättet. I USA räknar de till exempel ”gram per portion”, där portionen kan variera. Det gäller alltså att vara uppmärksam!
    8. Tidsomställning
    Är det en långsemester ni ser fram emot, kommer kanske en tidsomställning att krångla till din diabetesvård ytterligare. Mitt bästa tips i frågan är att du funderar på förhand hur du ska göra, så du inte vaknar upp första morgonen på nytt ställe, i nytt land, vid ny tid och inte vet om du ska ta insulin, hur mycket och när. Fråga kanske din diabetessköterska om det innan ni åker?
    Har du insulinpump är mitt tips att du redan när planet lyfter ställer om klockan (och därmed doseringsschemat), för att på så sätt inte bli lika förvirrad när du landar.
    9. Temperatur
    Om man reser utomlands på en solsemester, är det viktigt att hålla koll på temperaturen runt omkring diabeteshjälpmedlen. Insulin ska inte bli för kallt (därav ska det inte fraktas i lastutrymmet i flygplanen, där det kan droppa till minusgrader) men inte heller för varmt.
    Om hotellet du bor på har en minibar i rummen, använd då denna för att förvara insulinet i. Om inte, fråga i receptionen om det finns något personalkylskåp du kan få använda. Det brukar aldrig vara ett problem.
    När du är ute i solen gäller det även där att hålla insulinet lagom tempererat. Använder du pennor är det smidigt att bära med en liten kylväsk(se gärna Mabox här) eller lägga dessa bredvid någon kyld dryck. Om du istället använder pump, är det lite knepigare. Försök att alltid ha pumpen i skugga, under handduken eller solstolen.
    Blodsockernivån sjunker även (för många diabetiker) när man vistas i varmare miljöer än man är van vid.
    10. Njut av ledigheten!
    Jag har haft typ 1-diabetes i snart sju år, och sällan ligger mina värden så bra som under och precis efter en semester. Så är det för många diabetiker, eftersom ett lugn infinner sig. Dra nytta av detta, och krångla inte mer med din sjukdom än du behöver. Om hettan sänker ditt blodsocker, använd detta som en ypperlig ursäkt att få äta glass varje dag utan dåligt samvete. Tänk på hur glad din kropp blir av sänkta insulindoser. Luta dig tillbaka, umgås med ditt resesällskap och bara njut!
    Som resekompisar på semestern rekommenderar vi AnnaPS linnen, badkläder och trosor eller kalsonger. Alla med integrerade fickor som förenklar ditt ”diabetesresande” ytterligare.
  • Tillbaka